Cum să fii ghidul copilului pe drumul său

„Nu sunt ceea ce mi se întâmplă, sunt ceea ce aleg să devin.”
C. G. Jung


Ilustraţie realizată de Ana-Maria Găleţeanu

Orice părinte dorește să-și vadă copilul fericit. Muncind din greu să-i cumpere ce-și dorește, să-l trimită la școli bune, să-l plimbe prin lume, speră să îi „deschidă orizontul”. Sfătuindu-l când dă de greu sau când caută răspunsuri la întrebarea „De ce să merg la școală?”, speră să îl ghideze spre meseria ce-i va aduce împlinire și bani în același timp. Certându-l când greșește, speră să evite situații similare. Povestea se repetă, de fiecare dată la fel. Aparent toate acestea îl fac pe părinte fericit. Dar pe copil? Îl apropie sau îl îndepărtează de părinte?

Programul „Meta-morfoza fericirii” este un set de conversații generative și exerciții de auto-explorare, născute din dorința de a crea o comunitate de părinți care aleg să călătorească împreună pentru a se desăvârși în rolul de părinte, cu scopul de a-și ghida copilul să-și folosească aripile și să-și desăvârșească zborul. Această călătorie are o structură unică pentru fiecare părinte: începe cu intenția acestuia sau, altfel spus, cu un obiectiv formulat într-un mod special; care apoi este completat cu idei practice exersate de mai multe ori în spațiul colectiv al cursului, pentru ca ulterior să poată veni firesc în dialogul cu copilul.

În cursul nostru, părintele își descoperă propriile strategii folosite, uneori fără să-și dea seama, de-a lungul timpului. Apoi creează cu intenție moduri îmbunătățite de a gândi și a se comporta, noi strategii pe care le experimentează și rafinează în cadrul cursului – ceea ce, în spațiul meta-morfoza, înseamnă că nu a înțeles doar cu mintea, ci și cu corpul. Întors acasă, părintele observă că noile strategii, noile moduri în care răspund atât mintea cât și corpul,  îi permit o comunicare mai deschisă și mai clară cu copilul său. Acesta din urmă alege singur să revină ulterior în dialog cu părintele.

Cu noile sale strategii, părintele este ca o floare ce și-a schimbat culoarea deoarece pământul și-a schimbat calitățile – nu mai este la fel de acid, este mai alcalin. Floarea transformată atrage fluturele ce caută noi culori, noi gusturi de nectar. Noile picături de înțelepciune hrănesc fluturele în devenire ce va prinde mai mult curaj în viață și va reveni de câte ori va avea nevoie de nectarul special.