Decembrie

1
Blog

Decembrie

O lună de bucurii pentru mulți oameni.

O lună cu tristețe, singurătate, anxietate, pentru cei care nu au prieteni, familii, comunități cu care să se conecteze, în care să se regăsească și să se simtă iubiți, protejați, acceptați.  

Tristețea este un sentiment personal – ce-l întristează pe un om, pe un altul s-ar putea abia să-l atingă. 

Tristețea lunii decembrie, în plus, are legătură și cu 

– oboseala

– cumpărăturile în exces – atât alimentare, cât și diversele  cadouri 

– stresul financiar 

– senzația că se „termină ceva”

– lumina naturală redusă

– imposibilitatea, pentru unii, de a petrece timpul cu familia sau prietenii

Căutarea unui echilibru între posibile sarcini suplimentare la muncă, obligații de familie, petreceri, cumpărături, vizite, poate crea stres suplimentar, uneori copleșitor. 

Chiar dacă ne știm cu o stare emoțională și mintală bună, tot e posibil să dezvoltăm diverse răspunsuri la stres precum durere de cap sau insomnie, chiar și numai pentru că în această perioadă bem și mâncăm mai mult și în combinații nepotrivite, și ne dereglăm programul de somn. La fel, tristețea post-Revelion poate apare la unii oameni pentru că au avut așteptări prea ridicate sau dezamăgiri în anul care tocmai s-a încheiat, petrecerea nu a adus nimic „spectaculos” iar începutul anului nu se anunță promițător.  

Pornind de la „de ce” – cauzele stărilor – la meta-morfoza ne orientăm spre „cum” – în ce mod reușim să depășim anumite momente, anumite stări, în ce mod ne adunăm resursele pentru emoții bune, sănătoase, pentru o viață cu energie, cu sens în fiecare zi.

Astfel, până la sărbători ne dorim să trimitem către comunitățile noastre câte un mesaj, o idee, un îndemn. Unul singur dacă va ajunge la inima și în practica fiecăruia, ne vom bucura că tolba noastră de exerciții și metode își va găsi utilitatea.  Pentru că noi credem în resursele interioare. Și în puterea comunității.