Ești mereu în stare. Chiar și când nu ai stare.

vizual esti mereu in stare
Blog

Ești mereu în stare. Chiar și când nu ai stare.

O foaie albă este… o foaie albă.
Dar când ne așezăm în fața ei, poate deveni cel mai bun aliat sau un teritoriu greu de
cucerit.

Am lucrat de-a lungul anilor cu diverși artiști – ai culorilor, ai formelor, ai cuvintelor. Cunosc întâlnirea cu foaia albă sau cu ecranul alb atât din relatările lor, cât și din propria-mi experiență – fie când am avut atât de multe cuvinte de spus încât a trebuit să scriu, altfel mă consumau pe dinăuntru; fie când am desenat trăirea din timpul unei explorări de conștiință extinsă; fie în dezvoltarea personală, când ecranul alb imaginar devine o cale de a-ți „regiza” trecutul pentru un prezent mai bun; fie când am vrut să aștern sunete care ieșeau din mine și nu le înțelegeam șirul deoarece nu erau ordonate după regulile de la școala de muzică.

Și cunosc, atât din relatările celorlalți, cât și din experiența personală, cum este să fii

  • copleșit(ă) de o trăire care este absolut necesar să o exteriorizezi
  • intimidat(ă) de un gol alb din fața mea care reflectă mut un gol bine ascuns în mine
  • iritat(ă) de a nu găsi maniera de exprimare când am un termen de predare pentru o lucrare ce-mi asigură existența zilnică.

Comparându-mi experiențele cu relatările altora, mi-am dat seama, de-a lungul anilor, că am avut un mare noroc: nu am spus niciodată „Nu sunt în stare”. Și cred că, dacă ai ajuns aici cu lectura, observi dublul înțeles al expresiei.

De aceea am apreciat întâlnirea mea cu meditația, sau cu psihologia transpersonală, sau cu procese generative precum Creative Mind sau lucid dream. Am descoperit, prin intermediul lor, cum pot folosi o stare pe care am avut-o, în momente când nu o am. Dar și cum pot aduce în mine o stare pe care o are altcineva, astfel încât să reușesc și eu.

Important este să recunosc că nu există niciun moment din viața mea în care să nu am o stare, deci sunt în stare!

De aceea, pentru clipele în care nu doar vreau să fiu, ci am nevoie să ajung undeva (unde? Cine știe…) pot să îmi propun o intenție la pornire: în fața acestei foi albe, ce mi-aș dori să se întâmple în continuare? Și în ce stare să fiu?

Despre intenții vorbim des. Și pentru asta suntem aici: să te ajutăm să îți setezi intenția sau să o descoperi retroactiv. Dă-ne un semn și hai să ne auzim pe larg.