Speranţa

Am fost învățată că speranța este un „sentiment de încredere în rezolvarea favorabilă a unei acțiuni, în realizarea unei dorințe”. Foloseam cuvântul speranță atunci când „speram ca cineva să se facă bine’ sau „speram să mi se împlinească visul“.

Am învățat recent că speranța este acel aer cald care îmi inundă corpul cu fiecare inspirație lentă. Speranța este o stare ce ar putea aduce cu cea de curiozitate; când sunt curioasă am ochii larg deschiși și ritmul inimii mai rapid; când am speranță ochii rămân relaxați și inima bate lent. Când sunt plină de speranță, văd lumea precum un buchet de flori multicolore, mirosul de trandafiri este peste tot în aer, aud cântecele păsărilor și zgomotul lin al apelor, simt gustul dulceții de caise a mamei.

Cel mai important, însă, simt cum mintea și sufletul se deschid pentru a îmbrățișa momentul pe care îl trăiesc acum și a primi orice oaspete aduce momentul „acum” în viața mea. Oaspetele poate fi o problemă nedorită sau o persoană dragă; un răspuns la o întrebare sau o persoană nervoasă. Când privesc o problemă din acest spațiu plin de speranță, soluțiile apar sub forma unor coincidențe interesante; planurile mi se par ușor de pus în practică; oamenii sunt – pur și simplu, fără etichete.

Exprimarea senzorială, în termeni simpli, a speranței ne ajută să conștientizăm starea pe care o trăim într-un eveniment prezent, stare ce va aduce un rezultat pe care îl putem analiza în momentele de reflecție ulterioare evenimentului. Speranța pe care o știam îmi aducea mai degrabă o stare reactivă, care reducea șansa ca visul să mi se împlinească, de exemplu. Speranța pe care o cunosc acum este o stare diferită, activă,care îmi permite să urmăresc ce fac și să creez pentru visul meu.

Când am creat pe Facebook prima serie de filmulețe meta-morfoza, ne-am dorit să experimentăm împreună sentimentul speranței. Mult prea des folosim cuvintele automat, fără a urmări semnificația lor. Ori tocmai semnificația este cea care ne ajută să ne conectăm senzorial la cuvinte atunci când transmitem partenerului nostru de discuție un mesaj. În experiența creativă comună, speranța este simbolic reprezentată de un buchet de flori; pas cu pas, am experimentat cum se modifică sentimentul speranței prin modificarea imaginii, adăugarea sunetului, parfumului, gustului. Când legăm senzorial un simbol de o semnificație, oricare dintre simțuri poate declanșa starea dorită sau necesară pentru a face față unei situații cu care ne confruntăm.

Vă așteptăm cu speranță în spațiul meta-morfozei!

Filmele din meta-morfoza speranței sunt disponibile aici.

Clara și Lucia