Strategia lui Moș Crăciun

Copilul nu împlinise 14 ani când a primit de Crăciun un telefon iPhone. Primul lui iPhone nou! Printre lacrimi, cu telefonul în mână, a spus:

— Moș Crăciun chiar există! Părinții nu mi-ar fi dat niciodată un iPhone nou.

Cerea telefon mobil de când avea 8 ani. Avusese o discuție și cu doamna psiholog despre dorința „mai dorință decât oricare alta” de a avea un telefon mobil. Aceasta explicase părinților că înțelege de ce nu-i cumpără un telefon mobil; menționase însă că telefonul mobil reprezenta, pentru copil, accesul într-un grup. Sau sentimente de respingere și posibilă izolare, în absența lui. Câteva săptămâni mai târziu, copilul a primit telefonul vechi al mamei. Împreună cu explicația că un hoț ar putea să-l atace pentru a-i lua telefonul, în caz că ar fi nou și scump. Când telefonul s-a stricat, a primit un alt telefon vechi de la mamă. I se repeta că există oameni care trăiesc câteva luni cu banii echivalenți unui telefon nou. 

Îi ceruse Moșului un telefon nou și cu un an înainte și nu primise. Anul acesta ceruse din nou ultimul model de iPhone. De-acum, îl va iubi toată viața pe Moșu’!

Povestea copilului vorbește despre telefonul mobil. Ca el, orice om are propria poveste când s-a îndrăgostit pe viață de Moș Crăciun. Pantofiorii roșii, mașinuța cu telecomandă, jocul Lego, geanta din vitrină. Și să nu lipsească bradul! Ne aducem aminte de locul în care eram, ce cadou am primit, cine mai era în cameră și câte alte detalii..

Dar dincolo de povești, Moș Crăciun ne învață o strategie. Dacă și tu îți dorești să devii Moș Crăciun, exersează să asculți cu atenție motivele celuilalt, să citești în liniște listele cu dorințe ale celor din jur, să păstrezi pentru tine cuvinte precum „Nu este de vârsta ta” sau „Ce-ți dorești toate prostiile astea?!” sau să le rostești reformulate și cu un ton mai blând.

Reușești de cele mai multe ori, dacă asculți, citești și vorbești cu atenție, din liniște. E strategia prin care faci o punte între lumea ta și lumea lor.

Moș Crăciun reușește măcar o dată în viață, prin încercări repetate, să ne surprindă cu faptul că suntem văzuți și ascultați. Asta aduce magia sărbătorilor. Lumea din jur, deși aceeași de fiecare zi, devine mai bună și mai colorată. Iar lumea care trăiește în lumea din jur se simte, în acea zi, iubită și acceptată.

Și-am încălecat pe-o șa și vă dorim sărbători fericite alături de cei dragi! Iar în 2021 vă așteptăm alături de meta-morfoza pentru a crește și îngriji împreună grădina lui Moș Crăciun!

Clara și Lucia